Allergeneninformatie
De Europese wetgeving heeft sinds december 2014 verplicht dat elke horeca-uitbater / traiteur alle informatie omtrent de 14 meest voorkomende allergenen, van zijn gamma, dient mee te delen aan de klant.
Maar, wat is een allergeen eigenlijk?
Wel, in principe kunnen alle eiwitten in onze voeding allergische reacties oproepen. De stof die de reactie veroorzaakt wordt het allergeen genoemd.
Allergische reacties komen op bepaalde stoffen vaker voor dan op andere stoffen, vandaar selecteerde de overheid 14 stoffen/allergenen die vaak overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken, met name;
1. Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut);
2. Schaaldieren
3. Eieren
4. Vis
5. Pinda
6. Soja
7. Melk (inclusief lactose)
8. Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
9. Selderij
10. Mosterd
11. Sesamzaad
12. Zwaveldioxide en sulfiet indien > 10 mg/kg of L
13. Lupine
14. Weekdieren
Met de grootste zorg stellen wij onze allergeneninformatie ter beschikking, op basis van de informatie verkregen van onze leveranciers.
Mijn vrouw behaalde echter het diploma 'Voeding- en dieetleer' alsook 'Industrieel ingenieur in de voedingsindustrie' waardoor haar kennis een bijkomend voordeel biedt.
Doch kunnen wij niet uitsluiten dat onze leveranciers een wijziging doorvoerde in receptuur waardoor de allergeneninformatie verandert zonder dat wij hiervan op de hoogte werden gesteld. Gezien wij meerdere soorten bereidingen op (meestal) 1 barbecuetoestel bakken, is ook kruisbesmetting nooit volledig uit te sluiten.
Uiteraard staan wij steeds klaar om u de nodige informatie m.b.t. allergenen mee te delen.
Specifieke vragen kan u ons ook steeds stellen via de rubriek 'Contact' van onze website.